Vaarregels

Zie hier alvast de powerpoints van de stuurliedenvergaderingen:

Oproeien

Voor het oproeien  leg je de boot in het water met de boegbal wijzend van de brug af, dit doe je altijd, dus met de stuurboordkant van de boot aan het vlot. Na het uitzetten wordt er in het oproeigebied geroeit, totdat de kamprechter op de motorboot zeggen dat de ploeg mag oproeien naar de 1500 meter start of direct naar de 450m voor de sprintblokken.


De volgende situatie is wanneer de kamprechter toestemming geeft voor het oproeien naar de 1500 meter start.

Bij de 1500 meter start

Na het oproeien voor de 1500 meter, wordt er rond gemaakt in de zwaaikom en ga daarna direct stuurboordwal liggen. Voor de start van de 1500 meter moet erop aanwijzingen van de kamprechter opgelijnd worden om de boten klaar te maken voor de doorstart.

De voorstart wordt gemarkeerd met een rode vlag aan beide zijden. De start wordt gemarkeerd met een witte vlag.

Oplijnen en start 450 meter

Na de finish van de 1500 meter moet er worden doorgevaren richting haven, daar wordt er rondmaakt en na de boei moeten de de boten op  volgorde van rugnummer liggen en op aanwijzingen van de kamprechter twee aan twee op gaan lijnen. De ploegen met oneven rugnummers starten in de stuurboordbaan.

Tijden van iedere ploeg worden afzonderlijk geregistreerd. Ook hier worden de voorstart en de startlijn gemarkeerd met een rode vlag, respectievelijk witte vlag.

Situatie na finish 450 meter

Na de finish van de 450 meter moet er tot na de brug doorvaren zodat je uit het finish gebied bent. Daarna moet er geluistert worden naar de instructies vanuit de motorboot voor het aanleggen van de boten. Het is belangrijk dat de roeiers zelf al weten wat er met de boot moet gebeuren na de finish.

Boot doorwisselen (paarse lijn)
Als je boot moet worden doorgewisseld, wordt er na de brug, na de motorboot rondgemaakt. Vaar direct terug de brug onderdoor richting het wisselvlot (vlot 3). Volg de instructies op van de vlothonden. Het terugvaren gebeurt pas als alle ploegen van het betreffende blok gefinisht zijn.

Boot uit het water –> Euros terrein (rode lijn)
Op aanwijzing van de kamprechter doorvaren en vervolgens weer onder de brug door varen en aanleggen aan een van de vlotten(vlot 1 of 2). Het terugvaren gebeurt pas als alle ploegen van het betreffende blok gefinisht zijn en alle doorwissel-boten al hebben rondgemaakt.

Blijf na het rondmaken goed aan stuurboordwal liggen voor de veiligheid van jezelf en anderen.